Hoppa till innehåll

Många byggprojekt börjar på våren – du kommer väl ihåg att beakta säkerheten vid schaktarbeten

Byggandet ökar på våren då man börjar gå mot sommaren. Vi vill påminna alla byggare om säkerheten vid schaktarbeten samt hur viktigt det är att grävningen utförs bra och ordentligt så alla kan arbeta säkert.

Borgå vatten utför alltid anslutningsarbet till nätet när det är fråga om anslutning av tomtledningar medan byggherren själv ansvarar för hela säkerheten på arbetsplatsen inklusive schaktarbetet samt att schaktgroparna är säkra. Fastän det ibland är brått att få groparna på gatan igentäckta skall man inte pruta på säkerheten.

Vid schaktarbeten bör man följa bestämmelser enligt Statsrådets förordning 205/2009 paragraf 7. samt anvisningar enligt broschyren ”Faran lurar i schaktgropen” och principer om säkerheten i schaktgropar enligt RIL 263–2014.

Enligt Borgå vattens direktiv utförs inte arbetet om det finns brister i schaktgroparna utan arbetet fortsätter då säkerheten är i skick. Detta kan i onödan dra ut på tidtabellen ifall installationsarbetet måste skjutas upp till en annan dag.

Osäkra schaktgropar är ingen vardag i Borgå utan huvudsakligen är arbetsplatserna bra utförda och i gott skick. Vi vill dock poängtera att redan en osäker schaktgrop kan leda till allvarliga följder både åt Borgå vattens arbetare och för andra som arbetar på arbetsplatsen.