Siirry sisältöön

Porvoon vesi saneeraa Linnanmäen raakavesikaivot


Porvoon vesi aloittaa Linnanmäen raakavesikaivojen saneerauksen alkuvuodesta. Linnanmäeltä on pumpattu talousvettä porvoolaisille jo vuodesta 1923 ja nykyiset vedenottokaivot on rakennettu 1970-luvulla. Linnanmäen vedenottamo on vuodesta 1982 toiminut varavedenottamona. Saneeraustyöt tehdään, jotta sadevesien ja lumensulamisvesien pääsy kaivoihin estetään ja veden puhtaus voidaan näin varmistaa. Rakennettavat kaivonsuojarakennukset myös parantavat työturvallisuutta ja murto sekä ilkivallan riski pienenee, kun rakenteet ja lukitus uusitaan.

Saneerausohjelmaan kuuluu myös Linnanmäen laitosrakennuksen lämmitysjärjestelmän uusiminen. Tällä hetkellä laitosrakennus lämpenee öljyllä, mikä on järjestelmänä riski pohjavedelle. Uudeksi lämmitysjärjestelmäksi on valittu energiatehokas ja ilmastoystävällinen ilma-vesilämpöpumppu. Samalla uusitaan myös sähkökeskus.

Linnanmäen raakavesi tullaan tulevaisuudessa johtamaan Saksalan uuteen laajennusosaan, missä pystymme poistamaan rautaa ja mangaania, jota Linnanmäen raakavedessä esiintyy. Raakavesilinjan rakentaminen välillä Linnanmäki-Saksala alkaa vuoden 2022 aikana. Linnanmäeltä voidaan vesiluvan mukaisesti pumpata vettä käsittelyyn jopa 12 000 kuutiota vuorokaudessa, mutta uuden laitoksen käsittelemä määrä on maksimissaan 8000 m3 vuorokaudessa. Vesimäärällä turvataan porvoolaisten vedensaantia pitkälle tulevaisuuteen.