Hoppa till innehåll

Grundvattnet måste tas om hand – Arbetet med att uppdatera grundvattenskyddsplanen i Borgå har inletts

Borgå stads grundvattenskyddsplan utarbetades senast 2010 och beredningen av en ny, uppdaterad skyddsplan har inletts. En omfattande arbetsgrupp har tillsatts för att utarbeta skyddsplanen, med representanter för NTM-centralen, Östra Nylands räddningsverk, Borgå stads stadsplanering, miljöskydd, miljö- och hälsoskydd, byggnadstillsyn, stadsinfra och Borgå vatten. Arbetet fortskrider med insamling av initial data, fältbesök, kartläggning av verksamheter som utgör risker för grundvattnet och planering av åtgärder. Arbetsgruppen arbetar med planen genom att hålla en workshop och vägledningsmöten, och konsultens rapport väntas vara klar i mars 2024.


Det finns en växande medvetenhet om vikten av att skydda grundvattnet. Den ökade användningen av grundvatten och den stigande medvetenheten om riskerna för grundvattnet har bidragit till denna utveckling. Risker orsakas till exempel av skadliga ämnen som läcker in i marken från gamla avstjälpningsplatser, bränsledepåer, oljebehållare eller kemikalieolyckor. Extrema väderförhållanden, marktäkt och jordbruk kan också utgöra risker för grundvattnets kvalitet.


En central metod för att skydda grundvattnet är att utarbeta en grundvattenskyddsplan. Skyddsplanen identifierar riskfaktorerna i området och föreslår åtgärder för att minska riskerna. Skyddsplanen utarbetas i första hand för grundvattenområden som används för vattenförsörjning, och för grundvattenområden där det förekommer mycket verksamhet som äventyrar grundvattnets kvalitet eller mängd.
Syftet med skyddsplanen är att förebygga försämring av grundvattnets kvalitet och att trygga tillgången på grundvatten utan att i onödan begränsa markanvändningen i området.


I Finland används grundvatten i stor utsträckning som hushållsvatten och som råvattenkälla för vattentäkter. Grundvatten är i allmänhet av bättre kvalitet än ytvatten och kräver mindre rening. Cirka 65 procent av hushållsvattnet som distribueras av vattenverken är grundvatten. I andelen ingår också konstgjort grundvatten, som bildas genom att leda sjö- eller åvatten i grundvattenområdenas jordmån.


Borgå Vattens råvatten utgörs av grundvatten och konstgjort grundvatten.