Hoppa till innehåll

Utbyggnaden av vattenverket i Saxby och byggandet av vattentaget i Finnby samt vattenledningarna i anslutning till projektet framskrider

Röravsnitten mellan det nya vattenintaget i Finnby och Saxby har färdigställts. För tillfället utförs spolningar på råvattenledningen mellan Finnby och Saxby på Saxby anläggningsområde. Enligt den nuvarande uppskattningen kan vattnet från vattentaget i Finnby i slutet av april ledas till nya anläggningen Saxby 2 för att prov trycka nätverkets täthet och därefter för vattenproduktionens behov. Efter provtryckningarna kan man fortsätta med de sista arbetsskedena i nya anläggningen dvs. installera kalkstensfiltermunstycken och tillsätta kalkstensgranulat och sand till filtren. Största delen av maskin- och rörinstallationerna samt anläggningens tekniska installationer har utförts i den nya anläggningen. Automationsinstallationer pågår som bäst och kommer att pågå fram till maj. En ny ventilstation har färdigställts i Saxby, vilket behövs för att råvatten vid behov ska kunna ledas in i processen i både den gamla och den nya anläggningen för behandling.

Saneringen av Mosskärrsvägens vattentjänster har slutförts. På grund av det dåliga skicket på gatu- och vattentjänstinfrastrukturen beslöt man att genomföra projektet i samband med ledningsentreprenaden mellan Borgbacken och Saxby. På Mosskärrsvägen har man påträffat förorenad jord, vilket har krävt marksanering samt ökat på kostnaderna.

Vattenledningsarbeten utförs fortfarande på Borgbackens och Saxby anläggningarnas område, Tistelvägen och Finnbyvägen (mellan Sandgropsgänden och Tistelvägen). Nätbyggnadsarbeten beräknas pågå på ovannämnda platser fram till början av sommaren, varefter ledningen provtrycks och spolas. Spolningen och tryckprovningen tar vanligtvis några veckor. Ibruktagningen av process- och automationssystemet av den nya Saxby2-anläggningen beräknas inledas under sommaren.

Anläggnings- och rörentreprenaden i sin helhet beräknas vara klar under sommaren 2024.

Utbyggnaden av Saxby vattenverk tryggar Borgåbornas tillgång till dricksvatten i minst 15 år framöver. Råvattnet från Borgbacken leds till utvidgningsanläggningen i Saxby för att behandlas med modern teknik som möjliggör att man kan garantera de kvalitetskrav på dricksvatten som ställs i den nuvarande lagstiftningen. Investeringen behövs för att säkerställa vattenbehovet, vattenkvaliteten och driftsäkerheten för Borgåborna. Det nya vattenreningsverket gör det också möjligt att bättre hantera risker som kan förekomma i grundvattenområden, såsom potentiellt skadliga ämnen i grundvattnet, i enlighet med lagstiftningen. Byggandet av vattenledningar mellan Borgbacken – nya vattentaget i Finnby – Saxby möjliggör att använda den nya grundvattentaget. Från Finnby kan 2 000 m3 råvatten pumpas per dygn, vilket motsvarar 20 procent av Borgås nuvarande vattenbehov.