Hoppa till innehåll

Rivning av Kokon avloppsreningsverk pågår

Det avvecklade avloppsreningsverket i Kokon demonteras och en del av rivningsmaterialet utnyttjas i markarbetena i Majberget. Kokon avloppsreningsverk togs i bruk på 1970-talet och renade stadens avloppsvatten ända tills ett nytt, modernt reningsverk stod färdigt på Hermansö 2001 ven efter detta användes betongbassängerna i Kokon för att utjämna avloppsvattenflödena. Efter att den nya pumpstationen stod klar i Kokon 2018 behövdes inte längre Kokon avloppsreningsverk.

Området för Kokons gamla avloppsreningsverk är stängslat och det finns maskiner som rör sig på området för att demontera byggnaden och städa området. I rivningsprojektet har man beaktat återvinning av material i planeringsfasen, och betongavfallet från rivningsarbetet krossas på platsen och återanvänds i Majberget-området i Borgå. Rivningsarbetet medför inga förändringar i vattenförsörjningen i området.

Rivningsarbetet kan orsaka buller- och dammstörningar fram till mitten av juli. Arbetet utförs vardagar mellan kl. 8-18. Som entreprenör fungerar Purkupiha Oy.